Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan zeytinyağı, çok eski devirlerden beri bu topraklarda tüketilen bir yağdır. Kimi kaynaklara göre insanoğlunun kullandığı ilk yağ olma özelliğini taşıyan zeytinyağını üretimine ve kullanımına dair kalıntılar da Ege bölgesinde yoğunlaşmaktadır. Doymamış yağ asitlerine sahip olması nedeni ile sağlık açısından son derece yararlı olan zeytinyağı, üretiminde başvurulan yöntemler ve kullanılan zeytinlere bağlı olarak kalite sınıflarına ayrılmaktadır. Kaliteli ve İyi zeytinyağı elde edebilmek için tüm süreçlerin doğal olması ve kullanılan zeytinin kalitesinin yüksek olması önemlidir.
Severek zeytinyağı tüketenlerin en çok merak ettikleri şeylerden biri zeytinyağı nasıl yapılır sorusunun cevabıdır. Zeytinyağı üretiminde geçmişten günümüze kadar araçlar değişmiş olsa da yöntem büyük ölçüde aynı kalmıştır. Zeytinyağı üretmek için öncelikle zeytinlerin taze bir şekilde toplanması gereklidir. Ancak zeytin toplama esnasında zeytinlerin zarar görmemesine özen gösterilmelidir. Özellikle makine ile yapılan toplama işlemlerinde hem zeytinler hem de ağaçlar zarar görebilmektedir. İyi zeytinyağı elde edebilmek için toplanan zeytinlerin hemen işlenmesi gereklidir. Bunun için de öncelikle zeytinlerin su dolu bir kazanda yıkanarak üzerlerinde bulunan yabancı maddelerden arındırılmaları lazımdır.
Temizlenip sudan ayrılan zeytinler, daha sonra merdaneler ile hamur haline getirilmektedir. Hamur işlemi, zeytinden yağın daha kolay süzülebilmesi için yapılmaktadır. Daha sonra da bu hamurlar çeşitli silindirlerden geçirilerek yağlarının iyice süzülmesi sağlanmaktadır. Ancak bu esnada zeytinin suyu da karışım içerisinde yer alacağından ayrıştırma işleminin yapılması da bir gerekliliktir. Bunun için de sudan yararlanılmaktadır. Zeytinyağının sudan ayrıştırılması için 70 dereceye kadar sıcak suyun kullanılması mümkündür. Ancak bu suyun sıcaklığının artması, zeytinyağı kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Özellikle sızma zeytinyağı elde edilmek istenilen durumlarda bu suyun sıcaklığının 25-30 dereceyi geçmemesine özen gösterilmelidir.
Kaliteli zeytinyağı elde etmek için üretim kadar paketleme ve saklama işlemi de önemlidir. Son derece hassas bir yağ olan zeytinyağı, doğru koşullarda paketlenip saklanmadığı zaman tat ve kokusunu kaybetme ihtimali yüksektir. Bunun için de yağ ayrıştırıldıktan hemen sonra kutulama işlemi yapılmalıdır. Bu noktada plastik ya da metal kutuların kullanımından kaçınmak, yağın doğal yapısını koruyabilmek adına dikkat edilmesi gereken bir husustur. Zeytinyağı saklamak için paslanmaz çelik kaplar ya da cam şişeler daha sağlıklıdır. Hem kutulama esnasında hem de sonrasında zeytinyağının güneşten, sıcaktan ve oksijenden uzak bir şekilde muhafaza edilmesi gereklidir. Bu üç unsur, zeytinyağının en büyük düşmanıdır ve bozulmasına neden olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Zeytin Ağacı İle İlgili Bilmedikleriniz – Uzmanından Öğrenin
İyi zeytinyağı alabilmek için bazı hususlara dikkat edilmesi gereklidir. Özellikle bu işten anlayanlar açısından zeytinyağının kalitesini anlayabilmek için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
İlginizi Çekebilir: Polifenollü Zeytinyağı Nedir? Faydaları Nelerdir?