Süper Gıda Dükkanı
Süper Gıda Dükkanı
Süper Gıda Dükkanı
Yüksek Polifenollü Zeytinyağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yüksek Polifenollü Zeytinyağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Daha çok bitkilerde bulunan, insan vücuduna oldukça faydalı bir fenol türevidir. Polifenol çoklu fenollerden oluşur. Bitkilerin renk durumlarını ayarlayan bir molekül topluluğudur. Yapılan bilimsel araştırmalar, polifenollerin ciddi sağlık sorunlarının giderilmesinde ya da önlenmesinde büyük önemini olduğunu ortaya çıkarmıştır. Polifenollü zeytinyağı faydaları saymakla bitmez.

Yaşam ağacı sözünü buradan aldığına inanılan zeytin ağacı için de polifenoller oldukça önemlidir. Binlerce yıl yaşayan bu ağaçları, hastalıklardan uzak tutan maddenin de bu olduğu artık netlik kazanmaya başlamıştır. Zeytin ağacının gizemleri açıldıkça belki de hayatın her anında onla olacağız. Onu daha iyi tanımak, şifalarını daha iyi kullanmak anlamına gelir.

Polifenollü Zeytinyağı Nedir? Polifenol Ne İşe Yarar?

Her molekülde birden daha fazla fenol bulunan gruplanmış bileşenlerin genel adına Polifenol denilir. Bitkilerde doğal olarak bu bileşenler, yaprakların ve meyvelerin renklerini oluşturmaktadır. Yoğun miktarda antioksidan içermesi nedeniyle faydaları yüksektir. Bu noktada biraz anti oksidanlardan bahsetmekte yarar var. Polifenollerin oksidadif stresi yani reaktif oksijenle meydana gelen stresi azaltan maddelerdir. Kanser riskini ciddi anlamda düşürürken, kardiyovasküler hastalıklarda ki riskleri azaltmaktadır.

Yüksek polifenol içeren bitkiler içinde; böğürtlen, yeşil çay, çilek, ahududu, asitsiz zeytinyağı, armut, kira, kakao, portakal, elma gibi meyveler, arı sütü ve polen türü besin maddeleri, soğan, maydanoz, lahana ve brokoli gibi sebzeler sayılabilir.

Burada dikkatinizi çeken konu muhtemelen asitsiz zeytinyağı konusudur. Zeytinyağının en düşük asidite oranı erken hasat ve sızma zeytinyağıdır. İşte erken hasat zeytinyağını ve natürel zeytinyağını özel yapan madde de polifenoldür. Zeytinyağında da aynı şekilde bu etken maddelerin çok olması şifasını en iyi şekilde arttıracak özelliktir.

İlginizi Çekebilir: Zeytin Ağacı İle İlgili Bilmedikleriniz – Uzmanından Öğrenin

Polifenollü Zeytinyağı Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağının bu kadar ünlü ve değerli yapan aslında oleuropein ve polifenollerdir. Zeytinyağı aslında bir tohumdan elde edilmeyen, zeytin meyvesinin suyudur. Bu nedenle standart yağ muamelesine tabi tutulmamalıdır. Polifenollerin standart tohum yağlarında bulunma olasılığı “sıfır”dır. Zeytin ağacının uzun ömrünün sırrı da bu maddede saklıdır. Aynı şekilde meyvelerin suyu yani yağında da bolca olan madde, yağın ömrünü uzatır, dayanımını arttırır.

Bu açılardan değerlendirdiğinizde polifenollü zeytinyağı faydaları saymakla bitmez. Ağacın kendine bile uzun ömür ve koruma sağlayan, onu tüketene neler sağlamaz? Bu yüzyılda yapılan araştırmalar göstermiştir ki, polifenoller; antivral ve entimikrobial anlamda en güçlü bitkisel bileşenlerdir. Bu alanda birçok araştırma yapılarak, alınan her sonuç insanlar için zeytin, zeytin ağacı ve zeytinyağının ne kadar önemli olduğunu pekiştirmiştir.

İlginizi Çekebilir: Zeytinyağı Asit Oranı Nedir? Hangi Aralıklarda Olmalıdır?

Polifenollü Zeytinyağı Değeri Kaç Olmalı?

Artık hak ettiği değeri almaya başlayan zeytinler, gerek yağ gerekse kahvaltılık şekillerde hayatımızda yer edinmeyi başarmaktadır. Şimdi polifenollü zeytinyağı kullanımını daha da bilinçli hale getirmek adına, yağ içinde bulunan maddelerin yüzdelerine polifenol yüzdesi de eklenmektedir.

Zeytinyağında polifenol değeri %130’dan aşağı olmamalıdır. Bunun üst limiti ise %200 civarıdır. Bu orandan sonra artık damağa hoş gelmeyen, tat bozulması yaşanmaya başlar. Polifenol oranı yüksek olan zeytinyağlarında asit oranı da düşük olur ya da olmak zorundadır. Sonuç olarak asit ve polifenol yapısal olarak birbirine ters birer bileşendir. Zeytinyağı üreticilerine bu aşamada çokça görev düşmektedir. Erken hasat zeytinyağını daha fazla üretme ve verimini arttırma yönünde araştırmalar yapılmalıdır. Bilindiği gibi erken hasat zeytinyağı asit oranı %0,03 civarlarındadır. Bunun düşük olma nedeni ise zeytin daha olgunlaşmadan hasat edilerek, ham şekilde yağının alınmasıdır.

Diğer taraftan soğuk sıkım ve natürel zeytinyağlarının da asit oranları kafi ve ideal orandadır. %2 civarlarına geren bu oranlarda da polifenol bulunması çokça olacaktır. Zengin antioksidanların ve birçok vitaminin, bileşenin bulunduğu zeytinyağı çok da masum bir üründür. Ön yargılı yaklaşımlarla “zeytinyağı ile kızartma yapılmaz” konusu da önemlidir. Sızma zeytinyağı ısıya dayanıklılığı nedeni ile en sağlıklı kızartmaları yapabileceğiniz bir türdür.

Polifenollerin inanılmaz etkisi beden üzerinde de saymakla bitmez. Ciddi anlamda antioksadan özelliğinin bulunması ve serbest radikaller ile hareket etmesi nedeni ile cilt sağlığından, unutkanlığa kadar birçok sorun için önleyici niteliği bulunur. Kalp ve damar sistemini onarıcı, cildi yenileyici, kolesterol düşürücü, unutkanlık önleyici ve beyin gelişimini destekleyici etkileri artık tüm doktorlar tarafından kabul edilmektedir. Polifenol yönü bol olan zeytinyağlarının günlük ve yemeklerde rutin kullanımı, ömrün uzamasına da bu şekilde fayda etmektedir.

İlginizi Çekebilir: Zeytinyağı Üretimi Aşamaları Nelerdir?