Süper Gıda Dükkanı
Süper Gıda Dükkanı
Süper Gıda Dükkanı
Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Köklü bir yemek kültürüne sahip olan Anadolu’nun her şehrinde birbirinden lezzetli yemekler bulunmaktadır. Binlerce yıllık medeniyetin beşiği bu topraklarda, ünü tüm dünyaya yayılmış ve faydaları ile halen kullanılan çok yemek tarifi bulunur. Tarhana çorbası da bunlardan biridir. Özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen bir çorba olan tarhananın birden çok faydası bulunmaktadır. Hazırlanması gayet kolay olan bu çorba, bazı yörelerde çok daha yoğun lezzetli bir şekilde yapılmaktadır.

Tarhana Çorbası Hangi Yöremize Aittir?

Yöresel yemekleri ait oldukları yörede yemek, lezzetini tam anlayabilmek adına önem arz eder. Anadolu’da bir yöreye ait olan ancak sonrasında tüm şehirlere dağılmış olan çok sayıda yemek bulunur. Tarhana da bunlardan biridir. Esasında Uşak yöresine ait olan çorba, sonra Anadolu’nun ve dünyanın dört bir yanına yayılmış, gittiği yörelerde yeniden yorumlanarak farklı lezzetlerle harmanlanmıştır. Aslında tarhananın ana vatanı Orta Asya topraklarıdır. Türkler, Asya’da göç ederken bu çorbayı da yanlarında getirmiş ve burada Uşak’ta yaygın şekilde yapılmaya başlanmıştır.

Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Tarhana çorbasını evde yapmak oldukça kolay ve zahmetsiz bir iştir. Bunun için öncelikle gerekli olan malzemeler hazırlanmalıdır. 4 yemek kaşığı toz tarhana, 7 su bardağı sıcak su, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı da tuz yemekten önce hazır edilmelidir. Çorbanın yapımında öncelikle toz haldeki tarhana bir kâseye alınmalı ve üzerine bir bardan sıcak su dökerek eritilmelidir. Eritme işlemi sırasında çorba sürekli olarak karıştırılır ve sonrasında 5 dakika dinlendirilir.

Tarhana dinlenirken sıvı yağ tencereye alınıp 2 diş sarımsak da ezilerek içerisine ilave edilir. Biraz kavurduktan sonra domates salçası da eklenip kokusu çıkıncaya kadar bu karışım kavrulur. Kavurma işleminin sonlarına doğru tuz, pul biber, karabiber ve nane de tencereye eklenir. Homojen hale gelinceye kadar iyice karıştırılmalıdır. İşlem bitince daha önce su ile açılan tarhana da tencereye eklendikten sonra kalan 6 su bardağı sıcak su da üzerine ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra çorba kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırılır ve yüzünde kaymak oluşmasına izin verilmemelidir. Çorba kaynamaya geçtikten sonra 3-4 dakika daha ateşin üzerinde beklemelidir.

Tarhananın servis edilmesinde çok farklı yöntemler mevcuttur. Çorba Türkiye’nin dört bir yanına yayılmıştır. Her yörede yeniden yorumlanıp ve değişik şekillerde servis edilmektedir. Tereyağı ile taze nane dağlayarak üzerine döküp servis edilir. Çorbanın lezzetinin yoğun bir şekilde hissedilmesi açısından tercih edilir.

Tarhana Çorbasının Faydaları Nelerdir?

Tarhana çorbasının Asya’dan Anadolu’ya getirilmesi ve tüm şehirlere yayılması bu çorbanın sağlamış olduğu yararlar ile doğrudan bağlantılıdır. Tarhananın faydalarından bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

İnsülin Seviyesini Dengeler

Tarhana çorbası şeker hastaları için en yararlı çorbadır. Tarhananın vücuttaki fazla tuzu atma ve insülin dengesini sağlama gibi yararları bulunmaktadır. Şeker hastaları için haftada en az bir kez içilmesi yararlıdır.

Bağışıklığı Güçlendirir

Tarhana çorbası yoğurt, sarımsak, nane, reyhan gibi malzemeler kullanılarak hazırlanmaktadır. Ve böylece bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda pozitif etkiye sahiptir. Tek tek her birinin farklı yararları bulunan malzemeler, çorbada bir araya gelmiş olur. Tarhana ile birleşince özellikle kış aylarında hastalıklara büyük direnç yaratmaktadır.

Kemik Gelişimine Katkı Sağlar

Tarhananın içinde bulunan vitamin ve mineraller, kemik sağlığı üzerinde de oldukça etkilidir. Gelişme çağındaki çocukların haftada 2 kez tarhana çorbası içmesi, kemik ve iskelet sistemlerinin sağlıklı olmasını desteklemektedir.

Dinlendirici

Tarhananın bir diğer yararı da dinlendirici etkiye sahip olmasıdır. Bu çorba içerisinde bol miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Yoğun ve tempolu geçen bir günün sonrasında içildiğinde yorgunluk çayı, kahvesi gibi bir etki yapmaktadır. Ve vücudun sakinleşmesine yardımcı olur.