Yıllara meyve okuyan zeytin ağacının meyvelerinin sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağları, farklı şekillerde çeşitlendirilir. Hasat şekli, zamanı ve işlenme yöntemleri zeytinyağının türünü belirler. Zeytinlerin uygun zamanda hasat edilmesi, sonrasında yaprak ve dallarından ayıklanarak, preslenmesi ile elde edilen sızma zeytinyağı asit oranı bir miktar yüksek, lezzeti ve tadı baskın bir hal alır. Bu zeytinyağının en güzel meyve suyu olarak adlandırılmaktadır.
Sızma denilme nedeni ise, preslenen yağın su ile birleşmesi ve içeriğinde ki meyve tortularından, kalıntılardan temizlenerek, süzülmesi işleminden kaynaklanır. Bu sayede zeytinyağı harika bir renk, koku, tat ve doygunluğa ulaşacaktır.
Sızma zeytinyağı, meyvelerin durumu, coğrafi konum, sonuçta elde edilen yağın özellikleri, gördüğü işlemler nedeni ile 3 tipte karşınıza çıkar. Bunlar Natürel Sızma, Natürel Birinci Sızma ve Riviera çeşitleridir.
Natürel sızma zeytinyağı, %0,8 oleik asit oranına sahip, en kaliteli sızma zeytinyağıdır. Kusursuz bir tat ve kokuya, berrak bir görünüme sahiptir. Sofralarda özellikle salata ve zeytinyağlılarda tercih edilir.
Natürel birinci sızma yağı ise asit oranı %0,8 ile %2 arasında olan, biraz daha az işlem görmüş yağ türüdür.
Riviera zeytinyağı türünde ise yoğun rafine işlemi uygulanır ve yağ artık özellik olarak çok sadeleşir. Değerini arttırmak adına yağ üretilirken %10 ile %20 arasında natürel sızma ya da natürel birinci sızma zeytinyağı ilave edilir. Bu şekilde asit oranı %0,8- %1 oranlarına gelir. Lezzet olarak oldukça sevilen, tercih edilen bir ürün oluşur. Sofralık, yemeklik olarak en iyi seçenek olurken, ekonomik olarak da en iyi alternatiftir.
İlginizi Çekebilir: İşin Uzmanından “Kaliteli Ve Hakiki Zeytinyağı” Tavsiyeleri
Sızma zeytinyağını seçerken kullanım alanını belirlemek gerekir. Kahvaltılık, salatalık olanlar için natürel sızma iyi bir randıman sağlayabilir. Baskın tat ve kokusu, sizi zeytinin rüyasının içine çekecektir. Rengi parlak, yeşile yakın, berrak bir görünüme sahip olacaktır. Aynı şekilde sızma zeytinyağı bazı dolmalar ve soğuk mezeler için de ideal bir seçimdir.
Kullanım yemeklik ve kızartmalık olduğunda Riviera zeytinyağı daha verimli ve sağlıklı bir seçenektir. Isı etkileşimine dayanımı yüksek olan bu ürün, kızarmalarda bile yüksek randıman almanıza olanak sağlar. Hafif tadı, içeriğinde bulunan sızma zeytinyağlarının oranına bağlı olarak renk ve kokusunda fark olabilir.
Zeytinyağı üretimi çok farklı şekillerde yapılabilmektedir. Sonuç olarak zeytin ağacının meyvelerinin suyu olan bu özel ürün, taş baskı, soğuk sulu sıkım ve preslenme yöntemleri ile işlenmektedir.
Günümüzde yoğun üretim ve ihtiyacı karşılamaya yönelik olarak fabrikasyon işlemi yaygınlaşmıştır. Bu şekilde hızlı ve işlenmiş bir yağ üretimi kullanılmaktadır.
Zeytinler hasat zamanından önce ya da hasat zamanında toplanmaya başlanır. Dalından düşmeden toplanan olgunlaşmış zeytinlerin yağı çok daha enfes ve değerli olur. Bu zeytinlerde bozulma, küflenme ve darbe olayı düşük olduğundan, asit oranı da, tat oranı da düşük olacaktır. İşte bu tip zeytinlerin, düzgün şekilde toplanarak fabrikada işlem görmesi sonucu elde edilen ürünler sızma zeytinyağı olarak adlandırılır. Daha lezzetli, daha etkili tat ve doygun bir lezzete sahip olacaklardır.
İlginizi Çekebilir: Organik Zeytinyağı Nedir?
Zeytinyağları aralarında farklılıklar gösterir. Hasat zamanı, işleniş şekli yağın özelliklerini de değiştirmektedir. Bu nedenler yağın son halinde de farklı olmasına neden olacaktır. Asit oranı, renk, tat, koku ve diğer içerikleri değişiklik göstermektedir.
Bu yağ türleri içinde en verimli, en lezzetli ve en değerli olanı şüphesiz sızma zeytinyağı türüdür. Yağın üretim öncesinde ki hasadı, yağ çıkarılmasında ki teknikler ve sonuç gerçekten özel bir tadın oluşmasına etki eder.
Dalında olgunlaşmış meyveler, itina ile toplanarak, en verimli şekilde işlenir. Bu da yağın daha özel ve lezzetli olmasını sağlar.
Riviera ve sızma zeytinyağı arasında ki en belirgin fark içeriktir. Riviera zeytinyağı asit oranı düşük, çok işlem görmüş ham zeytinyağının işlenmesi ve içeriğinin sızma zeytinyağı ile zenginleştirilmesine dayanır. Asit oranı düşük olmasına karsın, mineral ve vitaminler bakımından da sızma zeytinyağından oldukça değersizdir.
Sızma zeytinyağı ile soğuk sıkım zeytinyağı arasında ise ters bir ayrışma göze çarpar. En doğal yöntem olan taş baskı ve soğuk sıkım zeytinyağı tüm çeşitler içinde en yüksek değere sahiptir. Kimyasal ya da rafine işlem görmedikleri için daha yüksek oranda doğallığa sahiptir. Ancak tat olarak biraz daha ağır, kokulu olabilir. Yenmesi sızma zeytinyağından daha zorlayıcıdır. Sofralık, yemeklik ve salatalık kullanım için sızma zeytinyağı en verimli sonucu kullanıcılara sağlamaktadır.
İlginizi Çekebilir: Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir? En bilinen 8 Zeytinyağı!