Süper Gıda Dükkanı
Süper Gıda Dükkanı
Süper Gıda Dükkanı
Riviera Zeytinyağı Nedir? Nasıl Yapılır? İçeriğinde neler vardır?

Riviera Zeytinyağı Nedir? Nasıl Yapılır? İçeriğinde neler vardır?

Binlerce yıl yaşayabilen, mucize ağaç zeytin! Dünyada meyvesi sıkılarak, doğal, leziz ve kullanılabilir halde olan tek yağ meyvesi. Tüm bu özelliklerinin yanında, hem sofralık zeytin, hem de enfes tatları ile farklı yağları insanlığa sunan kutsal ağaç. Bu benzersiz özellikleri nedeni ile en inanılmaz tariflerinizi, en hafif, leziz ve besleyici şekilde hazırlamanıza yardımcı eden özel ürün. Bu ürünler içinde yer alan Riviera zeytinyağı kendine özgü özellikleri nedeni ile ülkemizde ve dünyada ciddi anlamda tercih edilen, talep gören bir üründür. Hafif lezzeti, hem zeytinyağının şifasını sunarken, yemeklerinize, meze ve salatalarınıza da eşsiz bir ayrıcalık sunar.

Zeytinyağı üretiminde görülen farklılıklar, lezzet bakımından ayrışmasına, kullanım amaçlarına göre ürünlerin çeşitlenmesine neden olmuştur. Düşük asit oranına sahip, lezzetli, besleyici olması bu tercihin en büyük sebebidir. Farklı şekillerde işlem gören bu ürün, etkin bir biçimde mutfaklarda da yer alır.

Riviera Zeytinyağı İçeriğinde Neler Var?

Zeytinyağının içeriği net ve kesin olarak belirli değildir. Klişe ve standart bazı maddelerin haricinde, zeytinyağının içeriğinin özelliği birçok etmene bağlı olarak değişmektedir. İşlem şekli, yetiştiği bölge, zeytin hasadının zamanı, mevsimsel farklılıklar her zaman zeytinyağının da değişken olmasına neden olur.

Tüm bunların yanı sıra; E vitamini, mineraller, esansiyel yağlar ve asitler, hidroksitirosol, Omega 3, A, D ve K vitamini her yağ tipinde az ya da çok bulunan maddelerdir.

Tüm zeytinyağları, toplanma, işlem görme ve bölgesel olarak farklı şekillerde ürünlere dönüşürler. Riviera zeytinyağı, rafine edilerek inceltilmiş, besin ve öz özellikleri neredeyse sıfırlanmış ham zeytinyağından elde edilir. Ancak bu boş sıvıya %10 oranında natürel ya da birinci natürel zeytinyağı ilavesi ile hem tat, hem de besin değeri olarak yeniden değerlendirilir. Bu şekilde oldukça kaliteli, yemeklik ve kızartmalık, hafif bir tat ortaya çıkmış olur.

İlginizi çekebilir: Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? Zeytinyağı Nelere İyi Gelir?

Riviera Zeytinyağının Ülkemizde Kullanım Oranı Nedir?

Ülkemizde ve dünya genelinde en çok tercih edilen zeytinyağı türü Riviera ve sızma zeytinyağıdır. Ekonomik olarak sızma zeytinyağı, rivieraya göre daha pahalıdır. Bu nedenle yoğun kullanım sağlanan yerler ve mutfaklarda Riviera zeytinyağı ilk sırada tercih edilir.

Türkiye’de ortalama zeytinyağı tüketiminin %60’ından fazlası Riviera zeytinyağından oluşmaktadır. Hızlı bulunan, raf ömrü uzun, hemen her yemek ve kızartma türüne uygun olan bu çeşit yağlar, lezzet açısından da tatmin edicidir. Bu nedenle kullanıcılar bu tip ürünleri daha çok talep ve tercih ederler. Riviera zeytinyağı hızlı üretilebilen, uzun süre raf ömrüne sahip aktif bir üründür. Tüm bu nedenlerden dolayı da ülkemizde ve dünya genelinde kabul görmektedir.

Riviera Zeytinyağı Sağlıklı Mıdır? Diğer Yağlardan Ayrılan Özellikleri

Çiçek yağından daha sağlıklı olan zeytinyağı, kızartma ve pişirme işlemlerinde çiçek yağına oranla daha çabuk zararlı etkilere ulaşabiliyor. Bu nedenle yemeklerde ve özellikle kızartmalarda kullanımında dikkatli olunması gerekmektedir. Riviera zeytinyağı 170-180 derecelik ısılarda moleküler yapı olarak bozulabilen bir yağdır. Tek kullanımda zararı neredeyse sıfır olurken, ısının yükselmesi ve çok kez kullanımda fayda yerine zarar verebilmektedir.

İçeriğinde asit oranı düşük olan Riviera, rafine edilmiş yağ olarak pişirmeye uygundur. Ancak içine eklenen sızma zeytinyağı işlem görme durumuna göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle doğru şekilde işlemlerle, verimli ve sağlıklı bir şekilde kullanılması mümkün olacaktır.

Zeytinyağı da birçok sıvı besin maddesi gibi direk gün ışığı görmeyen, serin ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Renkli yağlıklar, tenekeler bu saklama sistemi için uygundur.

İlginizi çekebilir: Zeytin Ağacı İle İlgili Bilmedikleriniz – Uzmanından Öğrenin

Riviera Zeytinyağının Yemeklerde Kullanımı Nasıldır?

Yemek hazırlama işlemi esnasında zeytinyağlarının tüm çeşitlerini ateşte tek başına uzun süre bekletmemelisiniz. Bu şekilde bozulmalar ve yararlı maddelerin yanarak zarar vermesi söz konusu olacaktır.

İçerik olarak düşük asitli yağlar pişirme için oldukça uygundurlar. Riviera zeytinyağı asit oranı da yemek pişirme işleminde yeterliliğe sahiptir. Kullanılacak olan tencere önceden çok ısıtılmadan yağ içine bırakılır ve hafif ısındıktan sonra sebzeleri ilave edebilirsiniz. Uzun süreli ve yüksek ateşte bırakmamaya, hafif kısık ateşte işlemlerin yapılmasına özen gösterirseniz, lezzetli ve sağlıklı yemekleri oluşturabilirsiniz.

Kızartmalarda Riviera zeytinyağı kullanımı da oldukça yaygındır. Isıya dayanımı yüksek olan bu yağ türünde de, çok kez yağı kullanmadan kızartmalarınızı sağlıklı ve leziz bir şekilde yapabilirsiniz. Ateş üzerinde bekleyen yağları kullanmayarak, yeni yağ ile işlem yapmanız önerilmektedir. Bu doğal lezzeti tam şifası ile kullanabilmek için bu kullara uymanız yeterli olacaktır.

İlginizi çekebilir: Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? Zeytinyağı Nelere İyi Gelir?