Süper Gıda Dükkanı
Süper Gıda Dükkanı
Süper Gıda Dükkanı
İncir Nerede Yetişir? Kuru İncirin Faydaları

İncir Nerede Yetişir? Kuru İncirin Faydaları

İnsanlık tarihinin eski dönemlerinden beri tüketilen incir, sağlık açısından sahip olduğu yararlar ve lezzeti ile günümüzde de yaygın bir biçimde tüketilmektedir. Mevsiminde yaş halde tüketilebilen incir, kurutularak yılın her döneminde kullanılabilme olanağına da sahiptir. Özellikle kuru incir sağlık açısından pek çok yarara sahiptir. İncirin ilk ortaya çıktığı yer Güneybatı Asya bölgesidir. Ancak tarihsel süreç içerisinde incir üretimi yer değiştirmiş ve bu konuda Ege Denizi’nin hem Anadolu hem de Yunanistan kıyıları bu konuda büyük bir başarı elde etmiştir. Günümüzde de bu bölge incir üretiminde söz sahibidir.

İncir Üretiminin Yaygın Olduğu Yerler

İncir sevenlerin en çok merak ettikleri konulardan biri incir nerede yetişir sorusudur. Bu soru aynı zamanda incir yetiştiriciliği yapmak isteyenler açısından da son derece önemlidir. Daha önce de belirtildiği gibi incir üretiminde Ege bölgesi ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Bunda ikliminin ve yıllık yağış ortalamasının incir yetiştirmeye elverişli olması gelmektedir. İncir yazları sıcak, kışları ise ılık geçen iklimlerde kolaylıkla yetişmektedir. İncir nerede yetişir sorusuna il bazında cevap vermek gerekirse, Türkiye’nin incir merkezi olarak Aydın’ı göstermek mümkündür. Aydın’dan sonra ise İzmir gelmektedir. Bu iki şehirde üretilen incir, Türkiye’deki toplam üretiminin yaklaşık olarak yüzde 50’sine denk gelmektedir.

Aydın ve İzmir dışında Ege bölgesinde yer alan diğer illerde de incir üretimi yaygındır. Türkiye’nin incir üretiminin yüzde 80 ila 85’i bu bölgede üretilmektedir. Kalan kısmı ise Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir. Ege bölgesinde üretilen incirlerin kalite düzeyi de yüksektir. Bu yüzden de Ege incirleri ihracat için de tercih edilmektedir. Ancak incir yaş olarak çok fazla dayanıklı olmadığı için ihracat için incirler kurutulmaktadır. Dünyada incir üretimi ve ihracatında Türkiye birinci sırada yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir: Zeytinyağının Tarihçesi, Zeytinyağı Yapımı ve Zeytinyağı Çeşitleri

Sindirim Sistemini Güçlendirir

Hem kuru incir hem de yaş incir pek çok konuda fayda sağlamaktadır. Bu konuda ilk akla gelen özelliği, sindirim sistemini güçlendirmesi ve düzene sokmasıdır. Lifli bir besin olmasından dolayı, özellikle kabızlık problemi yaşayan bireyler açısından incir son derece yararlıdır. Bununla birlikte sindirim sisteminin zararlı radikallerden arındırılmasında da önemli bir role sahiptir.

Tansiyon Hastalarına İyi Gelir

İncirin faydaları arasında yer alan bir diğer husus da tansiyonun düzenlenmesidir. Özellikle ileri yaşlarda olan bireyler, tansiyon riskinden korunmak ya da var olan tansiyonlarını dengede tutmak için mutlaka bol miktarda incir tüketmelidir. Zengin bir potasyum kaynağı olan incir, kan basıncının dengelenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Genç ve orta yaşlarda incir tüketimi, ilerleyen yaşlarda tansiyon hastası olma riskini minimum düzeye indirmektedir.

Diyabetin Düzenlenmesine Yardımcı Olur

İncir, şeker hastalarının tüketimi için de oldukça yararlı bir besindir. Diyabet hastaları, özellikle yapay gıdalardan aldıkları şekerlerden büyük ölçüde olumsuz etkilenmektedir. Doğal şeker kaynağı olan incir hem bireylerin şeker ihtiyaçlarını karşılamakta hem de bunu yaparken şeker oranlarını dengede tutmaktadır. Tansiyonda olduğu gibi, şekerde de erken ve orta yaşlarda incir tüketimi koruyucu bir etkiye sahiptir.

Kalp ve Damar Hastalıklarını Engeller

İncirin tansiyonu düzenleyen ve kan basıncını kontrol altına alan yanı aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarının engellenmesini de sağlamaktadır. Zira bu hastalıklar büyük ölçüde yüksek kan basıncından meydana gelmektedir. İncir tüketimi kalbin ve damarların doğal dokusunun korunmasına yardımcı olurken, olası kalp ve damar hastalıklarının da engellenmesini sağlamaktadır.

İlginizi Çekebilir: Zeytinyağı Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cilt Bakımında Etkilidir

İncir besin olarak kullanımının yanı sıra kozmetik sektöründe de yoğun olarak kullanılan bir besindir. İncirin faydaları cilt üzerinde de oldukça fazladır. Cildin beslenmesi ve yenilenmesi açısından büyük bir öneme sahip olan incir, aynı zamanda saç köklerinin güçlenmesinde de etkili bir aktördür.

Kan Yapıcıdır

Kansızlık sorunu yaşayanlar için de incir son derece faydalıdır. Vücutta kan üretiminin artırılmasına yardımcı olan incir, özellikle yoğun kan kaybedilen durumlardan sonra mutlaka tüketilmelidir. Kan üretimi için kuru incir tüketilmesi daha etkilidir.

Kemik Sağlığını Güçlendirir

İncir kelimenin tam anlamıyla kalsiyum deposudur. Bu yüzden de kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. Özellikle çocuklarda incir tüketimi, kemik ve iskelet sisteminin güçlü bir şekilde yapılanmasına katkı sağlamaktadır. İlerleyen yaşlarda ise kemik erimesi gibi çeşitli kemik hastalıklarının ortaya çıkmasına engel olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: İncir Ne Zaman Olur? İncir Nasıl Kurutulur?