Zeytin meyvelerinin tam erişkinliğe ulaşmadan, yeşilken toplanmasına erken hasat denir. Bu zeytinlerinden özel usullerle zeytinyağı elde edilmesine ise erken hasat zeytinyağı denilmektedir. Son dönemde verdiği şifa, besin değeri nedeni ile bazı üreticilerin sınırlı olarak yaptıkları bir üretim türüdür. Fabrikasyon olarak uygun olmayan bu yöntemden elde edilen yağ, daha acımsı ve kendine özgü bir tada sahiptir.
Zeytin, sonbahar aylarında oluşmaya başlayan meyveler verir. Bu meyveler bölgesel olarak farklı zamanlarda, farklı olgunluklara erişir. Toprak, hava şartları zeytinin ergin olmasında önemli bir etmendir. Ekim ayı ile ocak ayı arasında, bölgesel olarak erken hasat yapılır. Bu hasat, olgunlaşmamış zeytinlerin dallarından özel olarak toplanması ile oluşur. Daha olgunlaşmayan ve içeriğinde ki maddeler farklı olan zeytinlerden elde edilen zeytinyağı ise oldukça şifalıdır.
Soğuk sıkım bilinen en eski zeytinyağı üretim şekillerindendir. Uzun yıllardan beri, fabrikasyon olmadan yapılan üretim şeklidir. Bu tip yağlar fazla rafine işlemi görmeden, en saf haliyle zeytinyağı elde edilme şekli olarak bilinir. Soğuk sıkım zeytinyağı işlemlerinde kullanılan su 27 dereceden daha düşük ısıda olmalıdır. Daha sıcak su kullanıldığında, soğuk ve sızma değil, işlem görmüş yağ moleküllerine dönüşmeye başlar.
Öncelikle hasat edilen zeytinler dallarından ve yapraklarından ayıklanır. Sonrasında özel sıkma ya da preslenme aşamasına geçer. Oluşan hamurumsu press, 27 derece olan su ile yağından ayrıştırılır. Bu işlem sonrasında hasır ya da çuvallara konularak sızmaya bırakılır. Soğuk sıkım haricinde yapılan sıcak sıkım zeytinyağında bu sıcaklık 35-50 derecelere ulaşabilir. Bu şekilde elde edilen zeytinyağı içeriğinde bulunan bazı maddeleri kaybeder ya da değişime uğrar. Bu nedenle 27 dere ideal ve doğru bir soğuk sıkım sıcaklığı olarak belirlenmiştir.
Soğuk sıkım zeytinyağları, özleri bozulmadan, hasat edilen zeytinlerin yağlarından en doğru ve sağlıklı şekilde ayrılması işlemidir. Normal rafineri işlemlerinde ayrıma işlemi yüksek ısılarda yapılır. İşlemin hızlı olması açısından uygulanan bu sıcak yöntem, zeytinyağının bileşenlerinde ve moleküllerinde değişime neden olacaktır. Soğuk sıkım zeytinyağı ise 27 derece olarak belirlenen düşük bir sıcaklıkta işlenir. Bu şekilde hem zeytin posaları yağdan ayrılır hem de içerik olarak fazla bir değişime uğramaz. Yapılan işlemler sonucunda sızma zeytinyağı olarak tabir edilen, güzel, kaliteli bir yağ elde edilecektir.
Soğuk sıkım zeytinyağları, tercih edilen en doğal zeytinyağı ürünlerdir. Soğuk sıkım, zeytinyağının yapısı bozulmadan elde edilen en verimli ve özgün yöntem olarak karşınıza çıkar. Verim normal ama işlem yavaş olduğu için fabrikalarda çok tercih edilmez. Ancak zeytincilik ile uğraşan birçok çifti bu yöntemi benimsemiştir. Bu şekilde son kullanıcıya daha sağlıklı ve doğal ürün sunabilirler.