Süper Gıda Dükkanı
Süper Gıda Dükkanı
Süper Gıda Dükkanı
Anne Sütü ile Yüksek Polifenollü Zeytinyağı İlişkisi Nedir?

Anne Sütü ile Yüksek Polifenollü Zeytinyağı İlişkisi Nedir?

Bebeklerde tam gelişimin sağlanabilmesi ve ilerleyen yaşlarda istenmeyen sağlık problemlerinin ortaya çıkışının engellenmesi adına anne sütü tüketimi büyük önem arz etmektedir. Ancak anne sütüne karşı alerji oluşturan çocuklarda bu durum büyük bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Anne sütünden mahrum kalan bebekler için mutlaka destekleyici besinler sağlanmalı ve bu eksiklik kapatılmalıdır. Bu noktada polifenol denilen besin maddesi öne çıkmaktadır. Meyve ve sebzelere parlak rengini veren polifenoller, daha çok zeytinyağında bulunmaktadır. Polifenollü zeytinyağı ile anne sütü yapı ve besin değerleri bakımından benzer denilecek nitelikte yakınlığa sahiptir. Linoleik asit açısından anne sütüne en yakın değerlere sahip olan madde de zeytinyağıdır.

Yüksek Polifenollü Zeytinyağı Ne Gibi Faydalar Sağlar?

Yüksek polifenollü zeytinyağı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde pek çok olumlu etki yaratmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Antioksidan Özelliği: Gündelik yaşam içerisinde ortaya çıkan olumsuzluklar, bireylerin vücutlarında oksidatif stres adı verilen bir birikime yol açmaktadır. Bu durum başta kanser olmak üzere pek çok kötü hastalığın da tetikleyicisidir. Zeytinyağı ise içerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan etkisi yapmakta ve bu zararlı stresin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Akciğer Sağlığı: İnsan bedenin hava bacası olma özelliğine sahip olan akciğerler de polifenollere büyük ölçüde gereksinim duymaktadır. Özellikle çocuk yaşlardan itibaren polifenollü zeytinyağı tüketilmesi, ilerleyen yaşlarda daha gelişmiş akciğerlere sahip olmaya yardımcı olmaktadır. Üstelik sigara ya da hava kirliliğinin neden olduğu akciğer doluluğunun giderilmesinde de polifenoller önemli bir yere sahiptir.
  • Kan Basıncını Düşürür: Yüksek kan basıncı başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığın tetikleyicisi konumundadır. Özellikle damarların sertleşmesine neden olarak kalp krizi riskini artıran bu durumla mücadele etmek için de zeytinyağı en iyi besinlerden biridir.
  • Kilo Alımını Azaltır: Obezite sorunlarının ortaya çıkış nedenleri arasında tüketilen ağların büyük yeri bulunmaktadır. Doymuş yağların tüketilmesi ile bireylerin vücutlarında yağ birikimi meydana gelmekte ve bu durum da kiloya neden olmaktadır. Doymamış tekli yağ asitlerine sahip olan yüksek polifenollü zeytinyağı ise kilo alımına engel olarak ve daha sağlıklı bir yaşam olanağı sunmaktadır.
  • Bağırsak Sağlığını Destekler: Bağırsaklarda insan bedeni için faydalı işlevleri yerine getiren çok sayıda faydalı bakteri bulunmaktadır. Vücuda giren polifenollerin yüzde 90’lık kısmı kolonlarda dolaşmakta ve buralarda yer alan faydalı bakterilerin beslenmesine yardımcı olmaktadır. Bu da boşaltım sisteminin daha sağlıklı olmasına ve kolon kanserinin engellenmesine kapı aralamaktadır.

İlginizi Çekebilir: Yüksek Polifenollü Zeytinyağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Bebeklerde Polifenollü Zeytinyağı Ne Gibi Faydalar Sağlar?

Polifenollü zeytinyağı bebeklerin gelişimine de büyük katkı sağlamaktadır. Küçük yaşlardan itibaren kullanılmaya başlanması durumunda polifenoller daha güçlü kas ve iskelet sistemine sahip olan çocukların yetişmesine yardımcı olmaktadır. Üstelik bu şekilde beslenen çocuklarda, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde daha az hastalık görülmektedir. Bebekler için polifenol aktarımı daha bebek dünyaya gelmeden, anne karnında başlamalıdır. Gebelik sürecinde annenin zeytinyağı ile beslenmesi, çocuğun doğumundan önce de bu besinin faydalarından yararlanabilmesine yardımcı olmaktadır. Yeteri kadar polifenol ile beslenmeyen çocuklarda beyin hücrelerinin yeteri kadar gözlenmediği ve ilerleyen yaşlarda da öğrenme güçlüklerinin ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Üstelik sinir sistemlerinin gelişimi üzerinde de bu madde çok etkilidir.

İlginizi Çekebilir: Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir? En bilinen 8 Zeytinyağı!

Anne Sütü ile Polifenollü Zeytinyağı Benzer Özellikleri Nelerdir?

Yüksek polifenollü zeytinyağı bebeklerin gelişimi için hayati önem taşıyan yağ asitleri bakımından anne sütü ile eşdeğer özelliktedir. Emziren annelerin bu süreçte zeytinyağı tüketmeleri, çocuklarına verdikleri sütün kalitesinin artmasına yardımcı olmaktadır. Anne sütüne karşı alerjisi bulunan ve bu yüzden de anne sütünden mahrum kalan bebekler için de polfienoller önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Bu gibi durumlarda sulandırılmış inek sütü ile birlikte zeytinyağının verilmesi, çocuklarda anne sütünün yarattığı eksikliğin giderilmesi açısından oldukça önemlidir. Üstelik bu durum emzirme süresince değil, sonrasında da devam ettirilmelidir. Bebekler anne sütünden kesildikten sonra da polifenol tüketimi kesilmemelidir. Bu sayede çocukların daha uzun bir süre boyunca anne sütüne eşdeğer biçimde beslenmesi sağlanabilmektedir. Zira bebekler sütten kesildikleri 6 ayın sonunda da büyük miktarda lipit gereksinimi hissetmektedir. Lipitler başta olmak üzere çocuğun beslenmesi açısından gerekli olan tüm bileşenler yüksek polifenollü zeytinyağı içerisinde mevcuttur.

İlginizi Çekebilir: Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? Zeytinyağı Nelere İyi Gelir?