Akciğer sağlığı insan yaşamı açısından hayati derecede önemlidir. Özellikle 2019 yılının sonunda ortaya çıkan Covid-19 hastalığı ile birlikte akciğerlerin ne denli önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Akciğer sağlığını koruyabilmek adına başvurulabilecek pek çok yöntem bulunmaktadır. Bitki özlü doğal bileşenler bu konuda daha etkili sonuçlar göstermektedir.
Akciğer sağlığı için doğrudan olumlu etki yapan pek çok bitki ve bitki bileşeni mevcuttur. Polifenol adı verilen madde de akciğerlerin sağlığı için son derece faydalıdır. Akciğerlerin yanı sıra polifenollerin vücudun pek çok kısmına da yararı bulunmaktadır. Sebze ve meyvelerde bulunan ve onlara parlak renklerini veren bu madde, bazı besinlerde özellikle daha fazla bulunmaktadır.
Gündelik hayatın getirdiği stres ve yaşam koşulları bireylerin solunum sistemleri ile bağışıklık sistemlerinde oksidatif stres adı verilen bir durumun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu durum bireylerde ruhsal açıdan kötü hissetme, erken yaşlanma, kalp ve damar sağlığının bozulması ve akciğerlerin fonksiyonlarında zayıflama gibi pek çok olumsuzluğa da kapı aralamaktadır. Bu gibi durumların üstesinden gelebilmek adına polifenoller büyük önem taşımaktadır. Polifenollerin önemi hakkında yeterli düzeyde toplumsal bilincin oluşmaya başlaması ile birlikte, bu maddeye sahip olan besinlerin tüketiminde de artış görülmektedir.
Vücutta bulunan kirli havanın atılması ve solunum yolu ile temiz havanın alınabilmesi adına akciğerler en işlevsel organlardan biridir. Tüketilen besinler, akciğer sağlığı üzerinde doğrudan etki yaratmaktadır. Akciğerlere iyi gelen besinlerden bazıları şunlardır:
Akciğerlerin fonksiyonlarını artırmak ve daha dayanıklı hale gelmesini temin edebilmek adına polifenol kullanımı en yararlı yöntemlerden biridir. Modern dünyada hava kirliliğinin artması ve gündelik yaşam içinde bireylerin akciğer sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratan unsurlarla daha fazla karşı karşıya gelmeye başlaması, polifenollere duyulan gereksinimi arttırmıştır. Polifenol barındıran besinlerin daha fazla tüketilmesi sayesinde bu olumsuz etkenlerin yarattığı hastalıklardan korunabilme olanağı da artmaktadır. Özellikle bu besinlerin çocuk yaştan itibaren tüketilmesi, çocukluktan başlayarak akciğerlerin daha güçlü olmasına ve ilerleyen yaşlarda da akciğer hastalıklarından korunmasına destek olmaktadır. İnsan vücudundaki oksijen giriş çıkışının kontrol mekanizması olan akciğerler, doğru beslenme ve düzenli egzersizler ile hastalıklara karşı hazırlıklı hale getirilebilmektedir.